Kindervakantiespelen Delfzijl - Lutje grut

Het archief | Lutje Grut 1961

Lutje Grut 1960 | Overzicht archief | Lutje Grut 1962

In 1961 worden de speelweken voor de 5e keer georganiseerd.


Om dit feit te vieren werd het een bijzondere editie van de speelweken.
Naast de Nederlandse kinderen, deden dit jaar kinderen mee uit Engeland, Amerika, Duitsland en Belgie.
Uit elk ander land kwamen er ongeveer 10 kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar.

Locatie: De speelweken werden dit jaar voor het eerst gehouden in de padvindersblokhut (ook wel de oude wasserij genoemd) aan het Tuikwerderrak. (hiermee hadden de speelweken hun 2e locatie) Naast deze blokhut was er een grote circustent geregeld die naast de blokhut werd gezet, en er waren kinderen die hier elke nacht in sliepen. Bij slecht weer kon er worden uitgeweken naar de lokalen van de voormalige L.T.S.

Het thema van dit jaar was dan ook: "International Day-Camp"

Leuke weetjes:

In 1961 liep Europa nog een stuk achter in de ontwikkeling met betrekking tot Amerika.
Amerika was nu eenmaal het land van de vrijheid, en dat was men in Nederland toch zeker niet gewend...... Naast de kinderen die overnachten in de circustent, waren er Amerikaanse kinderen ondergebracht bij gastgezinnen in Delfzijl. Deze kinderen sprongen naar hartelust op de bedden, alwaare het trampolines.... Dit viel niet in goede aarde bij de gastgezinnen, en de volgende dag kreeg de werkgroep en de leiding het behoorlijk op hun brood.....

In de 1e week hielden de kinderen voor het eerst een optocht door Delfzijl, in de 2e week was Circus Saranti de hoofdact voor de kinderen en de vrijwilligers.

Excursies waren dit jaar wederom: Schildmeer, Kanoën, varen met een zandzuiger, de voormalige Steenfabriek, en een bezoek aan molen "Adam".